Page 172 - Üçüncü Öğretmen
P. 172

Gözden kaçırdığımız nokta ise bu işin öbür yüzünde bu   anlayışı okul çağındaki çocuklara da öğretmek
        gıdaları tüketen çocukların olmasıydı. Otuz yıl sonra   gerekir mi? Berkeley Birleşik Bölge okullarının hemen
        geldiğimiz noktada, obezite ve diyabetin meydana   hepsinde, pratiğe yönelik deneyimsel yemek pişirme ve
        getirdiği krizlerle karşı karşıyayız. Elimize geçen bu oldu.  bahçıvanlık dersleri veriyoruz. Bu derslerin öneminin,
                                                     sizin biraz önce bahsettiğiniz nedenlerden dolayı,
        Peki, bundan iki buçuk yıl önce Berkeley Birleşik   hafife alınmaması gerektiğini düşünüyorum. Yani, bu
        Okul Bölgesi’nin mutfağında işe başladığınızda   konunun son derece önemli olduğu doğru. Çocuklar
        karşılaştığınız manzarada ne şekilde bir dönüşüm   bahçede gıda yetiştiriyorlar, dalından koparıp tadına
        sağladınız? Mutfağın çok değiştiğini söyleyemem.   bakıyor, gıdaların nereden geldiğini öğreniyorlar.
        Yalnızca bir buharlı pişirici ve iki yavaş pişiren fırın
        ekledim. Ama pişen yemeklerin hepsini değiştirdik.   Daha önce kâr-zarar hesabından bahsettiniz. İsterseniz
        Artık hiçbir şekilde işlenmiş gıda kullanılmıyor; tüm   biraz da okul yemeklerinin ekonomisinden konuşalım.
        yemekler “sıfırdan” pişiyor. Ayrıca, bugünlerde tadilata   Ulusal Okul Yemek Programı, yemek masrafları için
        başladık; yeni bir merkezi mutfak inşa ediyoruz.   okullara öğrenci başına günde 2,49 dolar ödeme
        Çocukların çoğu, eski mutfağın içini görmemişlerdi;   yapıyor. Genelde bu paranın üçte ikisi personel
        yapacağımız yeni mutfakta ise her şeyi görebilme   maaşlarına, geri kalan üçte biri de gıdaya harcanıyor.
        şansları olacak. Açık bir mutfak yapmayı düşünüyoruz.   Bu demektir ki çoğu okul, bir yemeğe 80-90 sent
                                                                    harcıyor; tabii bu fiyata sağlıklı
        Çocuklar bahçede gıda yetiştiriyorlar, dalından             yiyecek çıkartmak mümkün
        koparıp tadına bakıyor, gıdaların nereden geldiğini         olmuyor. Ulusal Okul Yemek
        öğreniyorlar.                                               Programı çerçevesinde, senede 8
                                                                    milyar dolar tutarında vergi geliri
        Kariyerinize lüks restoranlarda şef olarak devam   günde 30 milyon çocuğu doyurmak için kullanılıyor.
        ederken okullarda aşçılık yapmaya başladınız; ilk   Bugün, çocuklarımızın yalnızca %10 ya da 11’inde Tip 2
        olarak New York Eyaleti’ndeki özel Ross School’da   diyabet hastalığı görülüyor, beslenmeyle ilgili hastalıklara
        çalıştınız. Orada öğrencilerin yemeklerini, Sağlık   senede 200 milyar dolar harcıyoruz. Hastalık Kontrol
        Merkezi dedikleri binada yediklerini biliyorum. O   Merkezi, 2000’de doğan her üç beyazdan ve her iki
        ortamı bize tarif edebilir misiniz? Üç katlı bir binadan   Afrika ve İspanyol kökenli Amerikalıdan birinin, çoğu
        bahsediyoruz. Duşların ve eşya dolaplarının olduğu   liseden mezun olmadan önce olmak üzere, hayatlarının
        bir zemin kat var. Ana katta, genişçe bir spor salonu   bir döneminde diyabete yakalanacağı bilgisini veriyor.
        ve birkaç ofis bulunuyor. Üst katta ise kafeterya   Okul çağındaki tüm çocukların yaklaşık %40 ila
        var. Burası daha ziyade bir restorana benziyor.   45’inin önümüzdeki on senede şeker hastalığına
        Sanat eserleriyle donatılmış, bambu ve cam ağırlıklı   yakalanacağından bahsediyoruz. Bu da, o 200 milyar
        döşenmiş, çok güzel bir alan.                doların katlanarak 400 ile 600 milyar dolar arasına
                                                     yükseleceği anlamına geliyor. Halbuki, ben çıkıp da
        Peki, böyle bir ortam çocukların davranışlarına ne   okul yemeklerine ayrılan 8 milyon doların iki katına
        şekilde yansıyordu? Ortamın etkisi muhteşemdi!   çıkartılması gerektiğini söyleyince insanlar, “O kadar
        Kampüse dışarıdan yiyecek getirilmesine izin   parayı nerden bulacağız?” diye çıkışıyorlar.
        verilmiyordu. Öğretim üyelerinden personele,
        öğrencilerden yöneticilere herkes öğlenleri   Sizce insanlar okulda lezzetli, besleyici, ev yapımı
        kafeteryalara geliyor; böylelikle farklı nesillerin   yemekler yemenin tüm çocukların ihtiyacı olduğu
        yan yana oturup beraber yemek yemelerine imkân   fikrini kavramakta neden bu kadar güçlük çekiyorlar?
        sağlanmış oluyordu. Yemek savaşı ya da itiş kakış   Çünkü “kötü yemek” sisteminde inanılmaz para var.
        olduğunu hiç görmedim. Zaten çocuklar, kendilerinden   Büyük şirketler, çocuklara yönelik hiçbir besin değeri
        düzgün davranış beklediğiniz sürece, genellikle sizi   olmayan gıdaların reklamını yapmak için senede 20
        hayal kırıklığına uğratmazlar.               milyar dolar harcıyor. İnsanların çocuklara daha nitelikli
                                                     gıda sunmak istemediklerini düşünmüyorum. Ama
        Biz yetişkinlerin şık bir restorana gittiğimizde,   sanki, “Çocuklarımız her şeyden önce gelir. Büyük
        bizden tabaklarımıza konan yemekleri birden fazla   şirketler ve kazançları, çocuklarımızdan daha önemli
        duyu yoluyla deneyimlememiz, dokusuna, kokusuna,   olamaz” mesajını veren bir ayaklanma çıkması, çok
        kıtırtısının tınısına bakmamız beklenir. Sizce bu   büyük bir halk girişimi olması gerekiyor.

        170 |  DUYULAR ALEMİ
   167   168   169   170   171   172   173   174   175   176   177