• Sağlıklı bir toplum için
  • Bilim, kültür ve sanatın hizmetinde
  • Eğitimde fırsat eşitliği için
  • Toplumsal dayanışmaya destek

AJANDA

GLOSSOLALA

Arter
4 Ağustos 2024'e kadar

Farz Et Ki Sen Yoksun

Arter
29 Aralık 2024'e kadar

Büyümüş de Küçülmüş

Sadberk Hanım Müzesi
30 Haziran 2024'e kadar

Mâzîden Âtîye Zarâfet

Abdülmecid Efendi Köşkü
29 Ekim 2024'e kadar

Göz alabildiğine İstanbul

Meşher
20 Eylül 2023-26 Mayıs 2024
EĞİTİM

Desteklenen Projeler

Nitelikli eğitime erişim hedefiyle 50 yıldır eğitimde dönüşüm yaratan uygulamalar gerçekleştiriyoruz

Eğitimin sürdürülebilir kalkınmadaki öneminin farkındalığını taşıyan Vehbi Koç Vakfı, kurulduğu günden bu yana birçok eğitim projesine destek veriyor.

Desteklenen Projeler
Model Okul (2010-Devam Ediyor): Vehbi Koç Vakfı Model Okul projesi, öğrenme ortamlarının yeniden düşünülmesine ve tasarlanmasına odaklanan bir ortaokul modeli sunmayı hedefliyor. Öğrenme ortamını öğrencilerin “üçüncü öğretmeni” kabul eden proje; okulun fiziksel ortamı ile sosyal ortamını harmanlayarak öğrencilerin birbirleri ve çevreleriyle dinamik bir ilişki kurabildiği; 21. yüzyıldaki ihtiyaçlarına yanıt olacak bir okul geliştirmeyi amaçlıyor. Proje kapsamında yeniden inşa edilen Beykoz Ziya Ünsel Ortaokulu, Beykoz Koç Ortaokulu adıyla 17 Aralık 2019'da yeni binasında açılarak Millî Eğitim Bakanlığı’na devredildi. Öğrenci, öğretmen, okul yönetimi ve velilerin katılımı ile Şubat 2014’ten bu yana gerçekleştirilen okul kültürünü destekleme çalışmaları ise devam ediyor. Bu model okulun okul yaptırmak isteyen başka bağışçılara örnek olması hedefleniyor. 
modelokul.vkv.org.tr
Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Öğretmen Ağı (2014-Devam Ediyor): Öğretmenlerin, meslektaşları ve farklı disiplinlerden kişi ve kurumlarla bir araya gelerek güçlendiği bir paylaşım ve işbirliği ortamı oluşturmayı hedefleyen projedir. Vehbi Koç Vakfı, öğretmenlerin eğitimin niteliği ve öğrenci başarısı üzerinde en belirleyici role sahip olduğunun bilinciyle, Eylül 2014-Nisan 2015 arasında ATÖLYE ve ERG (Eğitim Reformu Girişimi) iş birliğiyle Öğretmen Araştırması’nı yürüttü. Bu araştırmanın sonucunda oluşturulan Öğretmen Ağı’nda, öğretmenler hem yüz yüze hem de dijital ortamları kullanarak, kendi ihtiyaçlarına yenilikçi yöntemlerle çözümler geliştiriyor. Eğitim Reformu Girişimi’nin yürütücülüğünü üstlendiği Öğretmen Ağı, VKV’nin yanında Türkiye’nin önde gelen diğer beş vakfı tarafından -AÇEV, Aydın Doğan Vakfı, Enka Vakfı, Mehmet Zorlu Vakfı ve Sabancı Vakfı- destekleniyor.
ogretmenagi.org

Meslek Lisesi Memleket Meselesi Projesi Meslek Lisesi Koçları Programı (2006-Devam Ediyor): Özel sektörün deneyiminin gönüllülük temelli aktarılmasının en iyi örneklerinden biri olan ve Meslek Lisesi Memleket Meselesi Projesi ile Koç Topluluğunun 20 şirketinden 600 Gönüllü Şirket Çalışanları aracılığıyla 81 ilde 264 okulda 8.000 öğrenciye ulaştığı Meslek Lisesi Koçları Programı, 2012 yılında Özel Sektör Gönüllüleri Derneğine (ÖSGD) devredilerek tüm üye şirketlerin gönüllü çalışanlarının katılabileceği bir program olarak yaygınlaştırıldı.
osgd.org

Mülteci Çocukların Entegrasyonu İçin Tüm Okul Destekleme Projesi (2016): Mülteci çocukların ev sahibi toplumlara eğitim yolu ile entegrasyonunun kolaylaştırılmasını amaçlayan projeyi Olumlu Davranış Geliştirme Derneği (ODGEDER) yürüttü. Vehbi Koç Vakfı yerel ortak olarak sahada kolaylaştırıcı görevini üstlendi, iletişim ve yaygınlaşma konularında destek sağladı. Öğrenci, öğretmen, veli, yönetici ve rehberlik servislerinin yapılanması ve güçlendirilmesini kapsayan bir model ile danışmanlık desteği sağlandı.
Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

MireKoçBursiyer Programı (2016): MiReKoc’un araştırma, etkinlik ve koordinasyon kapasitesini artırmak amacıyla Vehbi Koç Vakfı tarafından bir destek projesi başlatıldı. Proje kapsamında merkez bünyesinde oluşturulan Koç Üniversitesi Zorunlu Göç Kaynak Merkezi genel olarak zorunlu göç, özellikle de Suriyeli mültecilerle ilgili doğru ve güvenilir kaynakları bir araya getiren, göç konusuyla ilgili tüm kurumsal ve bireysel araştırmacıların kullanımına açık online bir veritabanıdır.
Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Soma Yeraltı Eğitim Ocağı(2015):13 Mayıs 2014 gününde gerçekleşen Soma maden faciasının ardından geliştirilen eğitim ocağı projesidir. VKV’nin, madencilik faaliyetleri yürüten Koç Holding şirketi Demir Export AŞ ve Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) işbirliğiyle CBÜ Soma Meslek Yüksekokulu kampüsünde açtığı eğitim ocağında,ilgili bölümlerde eğitim gören öğrenciler, maden ocaklarında işe başlayacak işçiler ve şirket çalışanları eğitim görüyor.
Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

UNHCR Suriyeliler Eğitim Projesi (2015): Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ile 2014 yılında imzalanan protokol kapsamında; Türkiye'deki mülteci kamplarında yer alan eğitim birimlerinin Türkçe ve Arapça Eğitim ve öğretim materyalleri ile donatılması sağlandı. Proje kapsamında alfabe, harita, anatomi görseli, abaküs, hücre diagramları, periyodik cetvel vb. gibi eğitim öğretim materyalleri yaklaşık 8.000-10.000 Suriyeli öğrencinin eğitim gördüğü geçici eğitim merkezlerinde kullanıldı.     
Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Dreamstalk (2014-2015): Dreamstalk, gençleri hayal kurmaya teşvik eden ve inovatif ve eğlenceli olma, problemlere çözüm getirme, ilham kaynağı olabilme, dikkat çekme gibi kriterler temelinde seçilen hayallerinin gerçekleşmesine destek olan bir platformdur. Vehbi Koç Vakfı Türkiye’nin farklı bölgelerindeki dokuz üniversitede Dreamstalk etkinliği gerçekleşmesine destek oldu.
Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Ege'nin Kadın Balıkçıları (2013-2016): Datça-Bozburun bölgesinde aktif olarak balıkçılık yapan kadınların ihtiyaçlarının belirlenmesi, bu meslekte devamlılıklarının sağlanması, sürdürülebilir balıkçılık ilkeleri konularında bilinçlendirilmesi ve kadın balıkçılara ilişkin farkındalığın artırılması için yürütülen projedir. Akdeniz Koruma Derneği’nin Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı desteğiyle başlattığı proje Vehbi Koç Vakfı tarafından da desteklenmiştir.
Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Bilim Akademisi Genç Bilim İnsanları Ödül Programı (BAGEP) (2013-Devam ediyor): Üstün basarılı genç bilim insanlarını ödüllendirmek, desteklemek, tanınmalarını ve birbirlerinin araştırmalarından haberdar olmalarını sağlamak amacıyla Bilim Akademisi Derneği tarafından düzenlenen ödül programı Vehbi Koç Vakfı tarafından da düzenli olarak destekleniyor. 
bilimakademisi.org/bagep
Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Kocaeli Üniversitesi Vehbi Koç Vakfı Ford Otosan İhsaniye Otomotiv Meslek Yüksek Okulu (2013): Türkiye’de yükseköğrenimde ilk kez hayata geçirilen uygulamalı mesleki eğitim konseptiyle, otomotiv sektörüne nitelikli işgücü yetiştirmeyi amaçlayan eğitim kurumudur. VKV ve Ford Otosan tarafından Kocaeli Üniversitesi bünyesinde açıldı.
Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Ford Otosan Van Öğretmen Lojmanları (2012): 2011 yılında Van’da yaşanan deprem felaketinin ardından bölgedeki eğitimcilerin ve eğitim ortamının yaralarını sarmaya katkı sağlamak amacıyla Vehbi Koç Vakfı, Ford Otosan’ın desteğiyle 128 öğretmenin aileleriyle yaşamını sürdüreceği konutlardan oluşan çağdaş bir lojman kompleksi inşa ettirdi.
Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Anadolu Okuyor Projesi (2011-Devam ediyor): Vehbi Koç Vakfı, Türkiye çapında birçok okuldan gelen kitap talebini yanıtsız bırakmamak amacıyla başlattığı Anadolu Okuyor projesi kapsamında, her yıl bir ilin tüm ortaokul ve lise kitaplıklarına Türk ve dünya edebiyatının öne çıkan eserleri arasından okul seviyesine göre seçilen kitap setleri ulaştırıyor.
Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Sivas Kangal Koç Anadolu Lisesi (2010): Vehbi Koç Vakfı tarafından Sivas’ın Kangal ilçesinde yaptırılan okuldur.
Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Meslek Lisesi Memleket Meselesi Projesi (2006-2013): Milli Eğitim Bakanlığı, Koç Holding ve Vehbi Koç Vakfı ortaklığı ile başlatılan Proje, 20 Koç Topluluğu Şirketi ve 579 Koç Topluluğu çalışanının gönüllü desteği ile mesleki eğitim alanında örnek kabul edilen bir çalışma haline geldi. Proje kapsamında 264 meslek lisesinden 8.000 meslek lisesi öğrencisine burs verildi.
Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Adıyaman Üniversitesi Eğitim Fakültesi Vehbi Koç Binası (2006): Vehbi Koç Vakfı, Adıyaman Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nin inşaatını üstlenmiştir.Binanın yapılmasına ve desteklenmesine Mustafa V. Koç öncülük etmiştir.
Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Arçelik - Eğitimde Gönül Birliği Projesi (2004-2012): Vehbi Koç Vakfı çatısı altında oluşturulmuş fon ile "Eğitimde Gönül Birliği Projesi" gerçekleştirilmiştir.  Program sonunda; ülkemizdeki yaklaşık 300 Yatılı İlköğretim Bölge Okulu'nda öğrenim gören 200 bin çocuğun eğitim ve gelişim standartlarını yükseltmek ve örnek bireyler olarak topluma kazandırılmalarına destek olmak hedeflenmiştir.       
Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

TEGV Eğitim Parkları (2001-Devam Ediyor): Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’na (TEGV) bağlı Ankara, Antalya ve Şanlıurfa Eğitim Parklarının ve İstanbul’da bulunan İpek Kıraç Öğrenim Birimi’nin kuruluş ve idari giderleri, Vehbi Koç Vakfı tarafından karşılanmaya devam ediyor.
Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Galatasaray Üniversitesi Suna Kıraç Kütüphanesi (1999): Galatasaray Üniversitesi Suna Kıraç Kütüphanesi’nin inşası Vehbi Koç Vakfının da katkılarıyla tamamlanmıştır.   
Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Harvard Üniversitesi Vehbi Koç Türkiye Etütleri Kürsüsü (1997-Devam ediyor): Harvard Üniversitesi İnsani ve Fen Bilimleri Fakültesinde "Vehbi Koç Türkiye Etüdleri Kürsüsü" kurulmuştur. Kürsü başkanlığına tarih profesörü Cemal Kafadar ilk "Vehbi Koç Profesörü" olarak atanmıştır.   
Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Boğaziçi Üniversitesi Superdorm Öğrenci Yurdu (1995): Boğaziçi Üniversitesi Superdorm Öğrenci Yurdu’nun inşası Vehbi Koç Vakfının da katkılarıyla tamamlanmıştır.       
Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Özel Amerikan Robert Lisesi Suna Kıraç Hall (1989): Robert Lisesi ek laboratuvar ve çok amaçlı salon inşaatları masrafları "asgari iki yardıma muhtaç öğrencinin okul ücreti alınmaksızın öğrenim görmesine imkan verilmesi" şartı ile karşılanmıştır. Bu yeni binalardan birine "Suna Kıraç Hall" adı verilmiştir.
Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Atatürk Kitaplığı (1976): Taksim Atatürk Kitaplığı olarak da bilinen kütüphane binası,Cumhuriyet’in kuruluşunun 50. yılı anısına Koç Topluluğu adına Vehbi Koç Vakfı tarafından inşa ettirildi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne devredildi. 2007 ve 2011 yıllarında Türkiye’nin en iyi kütüphanesi seçilmiştir.
Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Sarıyer Vehbi Koç Vakfı Lisesi (1976): Vehbi Koç'un destekleriyle okulun lise binası inşa edilmiştir.
Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi Vehbi Koç Kitaplık ve Araştırma Merkezi Binası (1968): Vehbi Koç’un Eskişehir’de, bugünkü Anadolu Üniversitesi’nin çekirdeğini oluşturan İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’nde yaptırdığı kütüphane binasıdır.
Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

ODTÜ Vehbi Koç Öğrenci Yurdu (1968): Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin 3. yurdu Vehbi Koç tarafından yaptırılıp üniversiteye bağışlanmıştır.   
Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Ankara Üniversitesi Vehbi Koç Öğrenci Yurdu (1951): Vehbi Koç ilk büyük sosyal yardımını, Ankara Üniversitesi Vehbi Koç Öğrenci Yurdu’nu yaptırarak gerçekleştirmiştir.
Ayrıntılı bilgi için tıklayınız. 

Eğitim alanında gerçekleştirdiğimiz projeler hakkında daha fazla bilgi almak için Vehbi Koç Vakfı Ansiklopedisi’ni   ansiklopedi.vkv.org.tr adresinden ziyaret edebilirsiniz.

Galeri