• Türkiye’nin geleceği, gençlerimiz için
  • Sağlıklı bir toplum için
  • Eğitimde fırsat eşitliği için
  • Toplumsal dayanışmaya destek

AJANDA

Jackie Matisse: Uçurtma Zamanı

Arter
15 Aralık 2024’e kadar

Şakir Gökçebağ: Göründüğü Gibi

Arter
10 Kasım 2024’e kadar

Farz Et Ki Sen Yoksun

Arter
29 Aralık 2024'e kadar

Mâzîden Âtîye Zarâfet

Abdülmecid Efendi Köşkü
29 Ekim 2024'e kadar
KÜLTÜR

Desteklenen Projeler

Hayatın her alanında kültürel gelişimi destekleyen kurum: Vehbi Koç Vakfı

Vehbi Koç Vakfı büyük çaplı ve Türkiye için önemli ilkleri yansıtan kültür projelerine destek vermektedir.
 

Desteklenen Projeler

Sagalassos Kazıları (2017)
Vehbi Koç Vakfı, Burdur’un Ağlasun ilçesi sınırları içindeki Sagalassos Antik Kenti’nde, 2015 yılında Global Heritage Fund’ın başlattığı çalışmalara destek sağlamıştır. Türkiye’deki en iyi korunmuş antik kentlerden biri olan Sagalassos, en az bin yıllık seramik üretimiyle antik dönemlerdeki en uzun seramik üretimi merkezi olarak UNESCO Dünya Miras Listesi’ne önerilmektedir.

İstanbul Caz Festivali (2016 – Devam ediyor)
Vehbi Koç Vakfı, 2016 yılından bu yana, mültecilerin İstanbul Caz Festivali’nde düzenlenen konserlerden birine ücretsiz katılabilmesi için destek veriyor.

https://caz.iksv.org/tr

Klaros Kazıları (2016)
İzmir ilinin Menderes ilçesi yakınlarında bulunan Klaros kutsal alanı, Antik Çağ’ın en önemli kehanet merkezlerinden biridir. Vehbi Koç Vakfı, Klaros’ta yürütülen kazılarda ortaya çıkarılan buluntuları belgeleme, koruma ve onarım çalışmalarına destek sağlamıştır.

Ankara Üniversitesi Mustafa V. Koç Deniz Arkeolojisi Araştırma Merkezi (2015)
Ankara Üniversitesi Sualtı Arkeolojik Araştırma ve Uygulama Merkezi (ANKÜSAM) tarafından, Vehbi Koç Vakfı’nın mali desteği ve Türkiye Sualtı Arkeolojisi Vakfı’nın (TINA) katkılarıyla, Türkiye’nin ilk sualtı arkeolojisi araştırma-uygulama merkezi İzmir’in Urla ilçesinde yaptırılmıştır.

http://ankusam.ankara.edu.tr/

Yunan-Türk Gençlik Orkestrası (2015 – 2017)
Türkiye ve Yunanistan’dan 50 genç müzisyenin oluşturduğu, amacı müzik aracılığıyla iki ülke arasındaki dostluğu geliştirmek ve teşvik etmek olan Yunan-Türk Gençlik Orkestrası’na destek sağlanmıştır.

www.gtyo.org

Zengibar Kalesi Kazıları (2014 - 2015)
Konya’nın Bozkır ilçesinde bulunan antik İsauria Nova yerleşkesinde 2010 yılında arkeolog Dr. Osman Doğanay başkanlığında başlatılan kazılar, Vehbi Koç Vakfı tarafından desteklenmiştir.

Azize Euphemia Kilisesi Restorasyonu (2013 - Devam ediyor)
Vehbi Koç Vakfı ile TC Kültür ve Turizm Bakanlığı adına İstanbul Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü arasındaki anlaşmayla İstanbul Sultanahmet’te bulunan eski Bizans kilisesi Azize Euphemia’da başlatılan koruma çalışmaları, Koç Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü’nden Prof. Dr. Engin Akyürek’in danışmanlığındaki Bilim Kurulu tarafından yürütülüyor.

Kilisedeki yenileme çalışmalarıyla, duvar resimlerinin ve mimari kalıntıların konservasyonu, 13. yüzyıla ait olan duvar resimlerinin bulunduğu kısmın üzerinin modern bir çatıyla örtülmesi, çevre düzenlemesinin yapılması ve kilisenin bir müze-yapı olması hedefleniyor.

İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali (2012 - 2014)
Vehbi Koç Vakfı, Türkiye’nin ilk uluslararası edebiyat festivali olma özelliğini taşıyan ve adını yazar Ahmet Hamdi Tanpınar’dan alan İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali’nin 2012, 2013 ve 2014 yıllarında ana destekçisi olmuştur. 

https://www.itef.com.tr/

Pamukkale Hierapolis Kazıları (2013 - Devam ediyor)
Türkiye’deki en büyük antik kentlerden biri olan ve 1988’de UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren Hierapolis’teki kazılar ve antik tiyatroyu yeniden inşa çalışmaları Vehbi Koç Vakfı ve Koç Holding şirketlerinden Tofaş’ın desteğiyle devam ediyor.

TUYGAR BOUN Kültürel Miras Projesi (2012 – 2014)
Boğaziçi Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (TUYGAR) kültürel miras bilincinin genç yaşta edinilmesini desteklemek amacıyla yürüttüğü proje, Vehbi Koç Vakfı’nın da içinde bulunduğu kuruluşların desteğiyle hayata geçirilmiştir. İlkokul 2-4. sınıf öğrencilerinin kültürel miras farkındalıklarının ölçülmesine ve geliştirilmesine yönelik çok boyutlu bir eğitim programının etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır.

Uluslararası Sevgi Gönül Bizans Araştırmaları Sempozyumu (2007 – Devam ediyor)
Uluslararası Sevgi Gönül Bizans Araştırmaları Sempozyumu, Türkiye’de Bizans dönemine yönelik araştırmaların yaygınlaşması ve toplumun bu kültür mirasına sahip çıkması amacıyla yürütülen çalışmaları her zaman desteklemiş olan merhum Sevgi Gönül (1938-2003) anısına, 2007 yılından bu yana üç yılda bir VKV’nin desteğiyle gerçekleşmektedir. Sempozyum, Türkiye'de ve diğer ülkelerde Bizans üzerine yürütülen bilimsel araştırmaları uluslararası bir platformda paylaşmayı, bu alandaki araştırmaları güçlendirmeyi, yayınlar aracılığıyla kültürel miras bilincinin artırılmasını ve genç Bizans araştırmacılarını desteklemeyi hedefler.

https://sgsymposium.ku.edu.tr

Atatürk Kitaplığı (1973)
Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 50. yılı anısı olarak Koç Topluluğu adına Vehbi Koç Vakfı tarafından yaptırılan, mimari projesi Sedad Hakkı Eldem tarafından hazırlanmış olan Atatürk Kitaplığı Taksim Dolmabahçe’de faaliyet göstermektedir.

http://ataturkkitapligi.ibb.gov.tr/ataturkkitapligi/

Vehbi Koç Vakfı’nın sponsorluğunu üstlendiği uluslararası sergiler:

“Style and Status: Imperial Costumes from Ottoman Turkey”(“Stil ve Statü: Osmanlı Türkiyesinden Saray Giysileri”), Arthur M. Sackler Gallery, Kasım 2005–Ocak 2006
16. ve 17. yüzyıllardan göz alıcı ve grafik anlamda çarpıcı kaftanlara ayrılmış ilk uluslararası sergidir.

“Celebrating Rûmi: An Evening of Mevlâna Celâleddin Rûmi’s Poetry and Sûfi Music” (“Rûmi Kutlamaları: Mevlâna Celaleddin Rûmi’nin Şiiri ve Sûfi Müziği Gecesi”), Library of Congress ve Freer Gallery of Art, 2007
UNESCO Uluslararası Mevlâna Yılı vesilesiyle gerçekleştirildi.

“Beyond Babylon: Art, Trade and Diplomacy in the Second Millennium B.C.” (Babil’in Ötesinde: MÖ İkinci Binyılda Sanat, Ticaret ve Diplomasi), 2008
Doğu Akdeniz bölgesi uygarlıklarının paylaştığı kültürel zenginleşmeye odaklandı.

Metropolitan Müzesi Osmanlı Sanatı Koç Ailesi Galerileri, 2009
Koç Ailesi’nin adını taşıyan iki galeri, ABD’nin New York kentindeki Metropolitan Müzesi’nin İslam Sanatı Bölümü’nde, Vehbi Koç Vakfı’nın desteğiyle oluşturulmuştur. VKV’nin kuruluşunun 40. yıldönümü vesilesiyle sağladığı destekle galeriler genişletilmiş, yeniden tasarlanmış ve yenilenmiştir. Çok katmanlı Osmanlı toplumunu ve sanatını yansıtan zengin bir koleksiyonun sergilendiği galeriler 75 yıl süreyle Koç Ailesi’nin adını taşıyacaktır.

www.metmuseum.org

Kültür alanında gerçekleştirdiğimiz projeler hakkında daha fazla bilgi almak için Vehbi Koç Vakfı Ansiklopedisi’ni yandaki link üzerinden ziyaret edebilirsiniz: https://ansiklopedi.vkv.org.tr/

Galeri