• Türkiye’nin geleceği, gençlerimiz için
  • Sağlıklı bir toplum için
  • Eğitimde fırsat eşitliği için
  • Toplumsal dayanışmaya destek

AJANDA

GLOSSOLALA

Arter
4 Ağustos 2024'e kadar

Farz Et Ki Sen Yoksun

Arter
29 Aralık 2024'e kadar

Büyümüş de Küçülmüş

Sadberk Hanım Müzesi
30 Haziran 2024'e kadar

Mâzîden Âtîye Zarâfet

Abdülmecid Efendi Köşkü
29 Ekim 2024'e kadar

Göz alabildiğine İstanbul

Meşher
20 Eylül 2023-26 Mayıs 2024
KÜLTÜR

Çağdaş Sanat

Çağdaş sanat alanında üretim

VKV’nin çağdaş sanat alanındaki faaliyetleri 2005 yılı sonbaharında Melih Fereli’nin VKV Kültür-Sanat Danışmanı olarak atanmasını takiben oluşturulan uzun soluklu stratejik planın uygulamaya konmasıyla başladı. Bu plan çerçevesinde ayrıntılı bilginin aşağıda verildiği pek çok sergi ve yayın projesi desteklendi; uluslararası işbirlikleri başlatıldı ve önemli projeler hayata geçirildi.
 
VKV’nin çağdaş sanata odaklanma stratejisinin sürdürülebilirlik açısından en önemli örneği ve bu kapsamdaki en büyük projesi ise, 2010 yılında İstiklal Caddesi’ndeki binada faaliyetlerine başlayan ve 2019’da Dolapdere’deki yeni binasına taşınan Arter’dir.
 
Vehbi Koç Vakfı tarafından hayata geçirilen veya desteklenen çağdaş sanat etkinlikleri:
Yapı Kredi Yayıncılık’tan “Türkiye’de Çağdaş Sanat” monografi dizisi (2007–2011)
Vehbi Koç Vakfı, amacı sanatsal ve kültürel ürünleri daha geniş kitlelere ulaştırmak olan Yapı Kredi Kültür Sanat ve Yayıncılık aracılığıyla, “Türkiye’de Çağdaş Sanat” monografi dizisinin yayımlanmasını sağladı. Dizi kapsamında, uluslararası düzeyde tanınmış 11 Türkiyeli sanatçının kapsamlı monografileri ile Türkiye dışında yaşayan 12 sanatçıya odaklanan Her Yerde, Evinde başlıklı kitap yayımlandı. Monografi dizisinin editörlüğünü René Block, danışmanlığını ise Melih Fereli üstlendi. 150’si numaralı ve imzalı olmak üzere yalnızca 1.800 adet basılan kitaplar Türkçe ve İngilizce olarak çift dilli yayımlandı ve her biri sanatçıların ofset baskı sanat eserleriyle sarılı olarak satışa sunuldu.
 
TANAS (2008–2013)
27 Mart-12 Mayıs 2012 tarihlerinde gerçekleşen iBerlin sergisinden Vahap Avşar eseri (Fotoğraf: Uwe Walter)
VKV, çağdaş sanat alanındaki üretimi öncelikle Türkiye’de hem de uluslararası bağlam içinde desteklemeye yönelik önemli adımlarından biri olarak 2008 yılında Berlin’de TANAS’ı açtı. Edition Block işbirliğiyle kurulan ve yönetimini René Block’un üstlendiği TANAS’la Vehbi Koç Vakfı, Türkiye’deki sanatsal üretimin görünürlüğü ve tanınırlığı için önemli bir uluslararası platform kazandırmış oldu.
 
Vehbi Koç Vakfı’nın çağdaş sanat projelerine odaklanan stratejisinin önemli evrelerinden biri olarak beş yıl devam etmesi öngörülen TANAS’ta ağırlıklı olarak Türkiye’den sanatçılara yer veren toplam 22 kişisel ve karma sergi gerçekleştirildi; bu sergilere sanatçı konuşmaları, paneller ve çeşitli sanat profesyonelleri rehberliğinde gerçekleşen özel sergi turları eşlik etti. Misyonunu tamamlayarak planlandığı gibi 2013 yılı sonu itibariyle kapanan TANAS, açık olduğu 5 yıl boyunca Berlin’in canlı uluslararası sanat ortamında Türkiye çağdaş sanatına odaklanan bir merkez olarak sanatçı, küratör, yazar ve öğrencileri bir araya getiren kapsamlı bir üretim ve tartışma platformu işlevi gördü.
 
Uluslararası İstanbul Bienali (2007 – 2026)
Koç Holding ile birlikte 20 yıl süreyle İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen bienalin ana sponsorluğu üstlenildi.
 

“İstiklâl Serüveni” Çağdaş Sanat Sergileri Dizisi (2007 – 2010)
Yapı Kredi Kâzım Taşkent Sanat Galerisi’nde, Türkiye’de güncel sanata damgasını vuran sanatçıların işlerinden oluşan toplam 11 sergi düzenlendi.

“Operation Room” Sergileri (2008 – Devam ediyor)
VKV Amerikan Hastanesi içinde faaliyet gösteren “Operation Room”, Türkiye’de bir hastane içinde kurulan ilk sanat galerisi olma özelliğini taşıyor.

Venedik Bienali Türkiye Pavyonu Sponsorluğu (2014-2034)
Vehbi Koç Vakfı’nın da aralarında bulunduğu 21 destekçinin katkıları ve İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın girişimiyle Türkiye, dünyanın en önemli güncel sanat ve mimarlık etkinlikleri arasında sayılan Venedik Bienali’nde uzun süreli bir mekâna sahip oldu.

“Tactics of Invisibility” (9 Nisan-5 Haziran 2011)
Vehbi Koç Vakfı Avusturya’daki TBA21 (Thyssen-Bornemizsa Art Contemporary) ile iş birliğinde gerçekleştirdiği serginin destekçisi oldu. Türkiye’den 15 çağdaş sanatçının yapıtlarını bir araya getiren sergi, TBA21’in ardından Berlin’deki TANAS’ta ve İstanbul’da Arter’de gösterildi.

“The Morning Line” (22 Mayıs 2010)
TBA21’in 2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında İstanbul’da hayata geçirdiği proje Vehbi Koç Vakfı’nın desteğiyle gerçekleşti.