• Türkiye’nin geleceği, gençlerimiz için
  • Sağlıklı bir toplum için
  • Bilim, kültür ve sanatın hizmetinde
  • Eğitimde fırsat eşitliği için
  • Toplumsal dayanışmaya destek

AJANDA

GLOSSOLALA

Arter
4 Ağustos 2024'e kadar

Farz Et Ki Sen Yoksun

Arter
29 Aralık 2024'e kadar

Büyümüş de Küçülmüş

Sadberk Hanım Müzesi
30 Haziran 2024'e kadar

Mâzîden Âtîye Zarâfet

Abdülmecid Efendi Köşkü
29 Ekim 2024'e kadar

Göz alabildiğine İstanbul

Meşher
20 Eylül 2023-26 Mayıs 2024
Haberler

Etki Girişimciliği Programı’nın ilk mezunları yatırımcılarla buluştu

Vehbi Koç Vakfı ve İş Bankası iş birliğiyle, daha yaşanabilir bir dünyayı odağına alan girişimleri desteklemek üzere Mayıs ayında hayata geçirilen Etki Girişimciliği Programı tamamlandı. Tüm aşamaları başarıyla tamamlayan 5 girişim Impact Day etkinliğiyle mezun oldu. Programdan mezun olan girişimciler, Impact Day etkinliğinde yatırımcılar, girişimcilik ekosisteminden paydaşlar, İş Bankası ve iştirakleri ile Vehbi Koç Vakfı ve Koç Üniversitesi’nden yöneticilerle bir araya gelme imkanı buldular; iş modellerini ve hedeflerini paylaşma şansı yakaladılar.

3 aşamalı süreç

Nitelikli eğitim, sağlık ve kaliteli yaşam, iklim eylemi, erişilebilir ve temiz enerji, sürdürülebilir şehir ve topluluklar alanlarında çevresel ve sosyal etki yaratan veya yaratma potansiyeline sahip; teknoloji tabanlı girişimlerin ölçeklenmesine destek olmayı amaçlayan programa toplam 178 başvuru alındı. Koç Üniversitesi Girişimcilik Araştırma Merkezi (KWORKS) ve İş Bankası’nın girişimcilik programı Workup tarafından, Türkiye Sosyal Girişimcilik Ağı (TSGA) katkılarıyla yürütülen programa seçilen girişimler üç aşamadan oluşan 24 haftalık yoğun eğitim ve mentorluk sürecini tamamladı.

Programın birinci aşamasında ürün veya hizmetlerin piyasayla uyumu ve etki odakları yeniden değerlendirildi, iş modelleri doğrulandı. İkinci aşamada sundukları çözümü müşteri ve pazar koşullarına daha uyumlu hale getirmek amacıyla en yalın çözümlerini geliştiren girişimciler, son aşamada çözümlerini pazara sunarak satışlarını artırdılar, yatırım arayışı süreçlerini tamamladılar.

30’dan fazla iş birliği görüşmesi

Program süresince çevrim içi ve yüz yüze olmak üzere 10 eğitim ve seminer organize edildi. Girişimciler, programa özel oluşturulan 105 kişilik mentor ağında bulunan mentorlarla toplam 48 saat görüşürken kendi dikeylerinde 30’dan fazla iş birliği görüşmesi ve 21 yatırımcı buluşmasına katıldılar.

Programın ana hedefi doğrultusunda girişimciler; KUSİF (Koç Üniversitesi Sosyal Etki Forumu) uzmanlarından etki kavramı, etkinin artırılması ve ölçümü konusunda eğitim ve mentorluk aldılar. Ayrıca sosyal etki, hukuk, finans yönetimi, dijital pazarlama, takım kültürü oluşturma gibi fonksiyonel alanlarda ihtiyaç duydukları desteğe doğrudan ulaşma imkanı buldular.

Asıl etki için güç birliği

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, etkinlikte yaptığı konuşmada, “Girişimcilik dünyasına bakış açımız, her zaman grupların güçlerini birleştirerek girişimleri desteklemesi ve bu girişimler aracılığıyla toplumda etki yaratabilecek sonuçlar alabilmesi yönündedir. Workup programından edindiğimiz deneyimle şunu gözlemliyoruz: Girişimcilerimiz ülke ölçeğinde ses getirecek ve fark yaratacak büyüklüklere ulaşmakta sorunlar yaşıyor, belli bir eşiği aşamadıkları için çok daha uzaklara gidemiyorlar. Biz de Vehbi Koç Vakfı ile güç birliği yaparak Türkiye ölçeğinde nasıl bir fayda yaratabiliriz, hangi alanlarda bir şeyleri değiştirebiliriz bunu görmek için yola çıktık.” dedi. Sosyal girişimciliği ve etki girişimciliğini önemsediklerini vurgulayan Aran, sürdürülebilir kalkınmanın her ülkenin ajandasında önemli yer tutması gerektiğini ifade etti.

Geleceğin girişim ve yatırım modelleri

Vehbi Koç Vakfı Genel Müdürü Oğuz Toprakoğlu ise konuşmasında, günümüzde çevresel ve sosyal sorunların giderek karmaşıklaştığını, bu karmaşık sorunlara daha inovatif ve sürdürülebilir çözümler bulunması gerektiğini dile getirdi. Ayrıca sosyal ve çevresel sorunlara girişimcilik modeliyle sürdürülebilir çözümler bulan girişimler için ekosistem geliştirmeye çalıştıklarını, bu çalışmaları yaparken alanında uzman, güvenilir ve etkili kurumlarla iş birliği yapmayı önemsediklerini vurguladı. Toprakoğlu, “Etki yatırımları ve etki girişimleri, geleceğin girişim ve yatırım modelleri olacak. Dünyayı daha yaşanabilir bir yer yapmak için çalışan bu girişimler, sürdürülebilir iş modelleriyle karşımıza daha da sık çıkacaklar. İhtiyaç duydukları ekosistemi sağlamak ve onları yatırıma ulaşmaları konusunda desteklemek bizim üstümüze vazife ” diye konuştu.

 

Etki Girişimciliği Programı Mezunları

Blueit: Binalarda harcanan su miktarını, gerçek zamanlı olarak takip edip optimize eden bir "Su Yönetim Sistemi" inşa eder.
https://blueitfuture.com/

Senyorapp: Senyorlar (50+) için oluşturulmuş eğitim, yaşam ve komünite platformudur.
https://senyor.app

Togi Teknoloji: Lityum iyon bataryalı uygulamalara yönelik akıllı, dijital enerji yönetim ve enerji depolama çözümleri tasarlayan, özgün olarak tasarlayıp ürettiği batarya yönetim sistemleri ve enerji yönetim platformuyla öne çıkan girişimdir.
http://togitek.com/

Tospaa: Çocuklar ve öğretmenler için kodlama öğreniminde kullanılabilecek materyaller tasarlayan bir sosyal girişimdir.
https://tospaa.org/

Walkino: İnsanların hayatındaki hareketsizliğe çözüm olabilmek ve sürdürülebilir kalkınma amaçları doğrultusunda yaşamaya teşvik etmek amacıyla oyunlaştırılmış bir deneyim sunan mobil uygulamadır.
https://walkino.com/