• Türkiye’nin geleceği, gençlerimiz için
  • Sağlıklı bir toplum için
  • Bilim, kültür ve sanatın hizmetinde
  • Eğitimde fırsat eşitliği için
  • Toplumsal dayanışmaya destek

AJANDA

GLOSSOLALA

Arter
4 Ağustos 2024'e kadar

Farz Et Ki Sen Yoksun

Arter
29 Aralık 2024'e kadar

Büyümüş de Küçülmüş

Sadberk Hanım Müzesi
30 Haziran 2024'e kadar

Mâzîden Âtîye Zarâfet

Abdülmecid Efendi Köşkü
29 Ekim 2024'e kadar

Göz alabildiğine İstanbul

Meşher
20 Eylül 2023-26 Mayıs 2024
Haberler

Türkiye Sosyal Girişimcilik Ağı Konferansı Çevrimiçi Olarak Düzenlendi

Vehbi Koç Vakfı liderliğinde; Koç Üniversitesi Sosyal Etki Forumu (KUSIF), Ashoka Türkiye, Sosyal İnovasyon İnisiyatifi Derneği (SIID), Sürdürülebilir Kalkınma İçin Yenilikçi Çözümler Derneği (SKYÇD), TED Üniversitesi – İstasyon TEDÜ, Mozaik Foundation (Bosna Hersek) ve Social Enterprise UK (İngiltere) ortaklığında yürütülen Türkiye Sosyal Girişimcilik Ağı projesi kapsamında 9-10 Eylül tarihlerinde Türkiye Sosyal Girişimcilik Ağı Konferansı: Köprüler Kurmak etkinliği gerçekleştirildi.

Vehbi Koç Vakfı Genel Müdürü Erdal Yıldırım, Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı, Avrupa Birliği Başkanlığı Mali İşbirliği Ve Proje Uygulama Genel Müdürü Bülent Özcan ve Koç Üniversitesi Sosyal Etki Formu (KUSIF) Yönetici Direktörü Dr. Gonca Ongan’ın açılış konuşmalarını yaptığı konferansa, Türkiye'den ve dünyanın farklı bölgelerinden konuşmacılar katıldı. Çevrimiçi olarak düzenlenen konferansta, “Ekosistem Gelişimi”, “Savunuculuk”, “Kapasite Geliştirme”, “Ekosisteme Erişim, Diyalog Geliştirme ve İşbirlikleri Kurma” başlıkları ele alındı.

Vehbi Koç Vakfı Genel Müdürü Erdal Yıldırım toplantıda yaptığı konuşmasında, "Türkiye Sosyal Girişimcilik Ağı" projesini 2018 yılında,  Sivil Toplum Sektörü Ortaklıklar ve Ağlar Hibe Programı kapsamında, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti Merkezi Finans ve İhale Birimi desteği ile başlattıklarını söyledi. Proje ile sivil toplum kuruluşlarının ve aktif yurttaşların kapasitelerini ve kamu kurumlarıyla diyaloglarını güçlendirmeye imkân verecek bir sosyal girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesine katkı sağlamayı amaçladıklarını anlatan Erdal Yıldırım, geçtiğimiz 2 yılda, kurulan konsorsiyumun güçlü ortakları ve Türkiye'nin dört bir yanındaki iştirakçi ortakların etkin çalışmaları sayesinde bu amaca yönelik çok önemli adımlar atıldığını belirtti.

Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı ise, şu ana kadar Sivil Toplum Destek Programı I ve II kapsamında toplam 79 projeye 10.4 milyon avro destek sağlandığını bildirdi; Türkiye’de sosyal girişimciliğin daha iyi anlaşılması, sivil toplum ve değişik kesimlerin bilinçlendirilmesi için çalışmaların sürdürüleceğinin altını çizdi.

Konferansta konuşan Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdürü Bülent Özcan, 4 yıl önce Türkiye’ye sağlanan Avrupa Birliği mali yardımları kapsamında sivil toplum sektörünü güçlendirmek amacıyla yola çıktıklarını, 4 farklı programla 120 sivil toplum örgütüne 20 milyon avro’luk bir kaynak sağlayarak Türkiye’de sivil toplumun güçlenmesine çalıştıklarını aktardı. Vehbi Koç Vakfı ve projeyi birlikte yürüttüğü tüm paydaşların muazzam bir altyapı oluşturduğunu söyleyen Özcan, bu ekosistem içindeki tüm paydaşlarla önümüzdeki dönemde de aynı amaç doğrultusunda beraber çalışılacağının ve UNDP ile birlikte Türkiye’de sosyal girişimcilik ekosistemini güçlendirecek yeni bir projenin müjdesini verdi.

Türkiye’deki sosyal girişimcilerin ve alanda çalışanların ihtiyaçlarından yola çıkarak projeyi hayata geçirdiklerini aktaran Koç Üniversitesi Sosyal Etki Forumu ( KUSIF) Yönetici Direktörü Dr. Gonca Ongan, Türkiye’nin sosyal girişimcilik potansiyelini ortaya koyan Türkiye Sosyal Girişimcilik Ekosistemi Durum Analizi’ni yayınladıklarını, araştırma bulgularını 500’e yakın kamu kurumu, sivil alan mensubu ve sosyal girişimciyle paylaştıklarını anlattı. 1800 üyesi olan dijital  platform üzerinden, ülkenin dört bir yanında sosyal girişimleri, bu alana katkı sağlayan kişi ve kurumları, sosyal girişimciliğe ilgi duyan kişileri bir araya getirmeye devam ettiklerini paylaştı.

Konferansa katılan European Venture Philanthropy Association (EVPA)'nın Almanya, Avusturya İsviçre Bölgesi müdürü ve kamu özel sektör inisiyatifi lideri olan Anja Koenig ile Asian Venture Philanthropy Association'ın Avrupa Direktörü olan Kurt Peleman, “Etki Yatırımı Ekosistemi Nasıl Gelişir”, Çevre Bilimci ve Ashoka Senior Fellow’u Dr. Uygar Özesmi, “Sosyal Girişimlerden Satın Alma”, SocialValue UK ve Social Value International'ın CEO'su Ben Carpenter, “Sosyal Etki Yönetiminde Yeni Trendler: Dünya Nereye Gidiyor?”, E-Bursum’un kurucusu Bilgisayar Mühendisi Mesut Keskin, “Kamu ve Özel Sektör ile İşbirliği Geliştirenler”, Açık Açık Derneği’nin Yönetim Kurulu Başkanı ve İ.B.B. Spor İstanbul Genel Müdürü İ. Renay Onur ise “Sosyal Girişimciliğin Desteklenmesinde Kamunun Rolü” konulu birer konuşma yaptı.

Türkiye Sosyal Girişimcilik Ağı hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayın.

Türkiye Sosyal Girişimcilik Ağı’nın dijital portalına erişmek için tıklayın.