• Türkiye’nin geleceği, gençlerimiz için
  • Sağlıklı bir toplum için
  • Bilim, kültür ve sanatın hizmetinde
  • Eğitimde fırsat eşitliği için
  • Toplumsal dayanışmaya destek

AJANDA

GLOSSOLALA

Arter
4 Ağustos 2024'e kadar

Farz Et Ki Sen Yoksun

Arter
29 Aralık 2024'e kadar

Büyümüş de Küçülmüş

Sadberk Hanım Müzesi
30 Haziran 2024'e kadar

Mâzîden Âtîye Zarâfet

Abdülmecid Efendi Köşkü
29 Ekim 2024'e kadar

Göz alabildiğine İstanbul

Meşher
20 Eylül 2023-26 Mayıs 2024
Haberler

12. Vehbi Koç Ödülü Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil’e…

Türkiye’nin ilk özel vakfı olarak 44 yıl önce kurulan Vehbi Koç Vakfı tarafından, insanların yaşam kalitesinin artırılmasına katkıda bulunan kişi ve kurumları teşvik etmek amacıyla her yıl sırasıyla kültür, eğitim ve sağlık alanlarında verilen ‘Vehbi Koç Ödülü’ne, bu yıl sağlık ve bilim alanına rehberlik eden başarılı çalışmaları ile Harvard Üniversitesi Genetik Kompleks Hastalıklar Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil layık görüldü. Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç, düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Prof. Dr. Hotamışlıgil’in buluşlarının tıp dünyasının metabolik hastalıklara bakış açısını tamamen değiştirdiğini vurgularken, “Bu buluşlar tedavide yeni yaklaşımların uygulanmasının da yolunu açmıştır. Kendisini kutluyorum” diye konuştu. Vehbi Koç Ödülü’nün üç yılda bir sağlık alanında verilmesinin önemine de dikkat çeken Mustafa V. Koç, “Vehbi Koç Vakfı, kurucumuz merhum Vehbi Koç’un ‘Sağlık olmazsa hiçbir şey olmaz’ görüşünden hareketle, toplum sağlığını öncelikli sosyal sorumluluk alanlarından biri olarak görmekte ve bu alanda köklü yatırımlar hayata geçirmektedir” dedi.

Vehbi Koç Vakfı tarafından her yıl sırasıyla kültür, eğitim ve sağlık alanlarında verilen Vehbi Koç Ödülü bu yıl sağlık alanında sahibini buldu. ‘12. Vehbi Koç Ödülü’nün sahibi, Vehbi Koç Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Semahat Arsel, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç ve diğer Koç Ailesi üyeleri ile konukların katıldığı ödül töreninde açıklandı. Vehbi Koç Vakfı Yönetim Kurulu, Prof. Dr. Turgay Dalkara’nın başkanlığını yaptığı ‘Seçici Kurul’’un önerdiği 3 aday arasından ‘12. Vehbi Koç Ödülü’ne sağlık ve bilim alanına rehberlik eden başarılı çalışmaları ile Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil’i layık gördü. Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil’e ödülü Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç tarafından takdim edilirken, Prof. Dr. Hotamışlıgil, Vehbi Koç Ödülü ile birlikte para ödülü olan 100 bin doları da almaya hak kazandı. Öte yandan tören tanınmış arp sanatçısı Şirin Pancaroğlu ve grubunun konseri ile başladı.

“Harvard Üniversitesi’nden profesörlük unvanını 41 yaşında aldı…”
Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil’in yaşamından kesitler içeren bir filmin de gösterildiği gecede, Prof. Dr. Hotamışlıgil’in obezite ve buna bağlı metabolik bozuklukların tedavisine ilişkin gerçekleştirdiği buluşlarla tüm dünyayı etkilemiş bir bilim insanı olduğuna dikkat çekildi. Harvard Üniversitesi’nden profesörlük unvanını 41 yaşında alan Prof. Dr. Hotamışlıgil, 2007 yılında ise Amerikan Diyabet Birliği’nin Olağanüstü Bilimsel Başarı Ödülü’nü alan ilk Türk olarak dünyanın sayılı bilim insanları arasına adını yazdırdı. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu olan, ihtisas çalışmalarını burslu olarak Harvard Üniversitesi’nde tamamlayan Prof. Dr. Hotamışlıgil, bugüne kadar obezite, diyabet ve kalp sağlığı alanında sayısız çalışmaya imza attı. Vehbi Koç Ödülü Seçici Kurulu’nun gerekçe açıklamasında ise, “Gökhan Hotamışlıgil, evrensel olan bilimin küresel bir aktörü olarak bütün insanlığa hizmet eden bir Türk bilim adamıdır. Ayrıca, bilimsel buluşlarının birçoğunu Türkiye den laboratuarına davet ettiği diğer Türk bilim insanları ile gerçekleştirmiştir. Bilimsel araştırmalarını ABD de sürdürmekte olan Gökhan Hotamışlıgil, Türkiye ile sıkı temasını hep korumuş olup, gerek bir rol model olarak, gerekse gönüllü bir danışman olarak, Türk insanına sağlık ve bilim alanında rehberlik eden başarılı insanlarımız arasında yer almaktadır” denildi.

Mustafa V. Koç: “Ekonomik büyümeyi, toplumsal gelişmeyle, eğitim ve sağlık sistemlerinin kalitesiyle, kültürle, sanatla, çevreyle bir bütün olarak görmeliyiz.”
Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç törende yaptığı konuşmada, Vehbi Koç Vakfı’nın 44 yıl önce, Vehbi Koç’un 17 senelik mücadelesi sonucunda Türkiye’nin ilk özel vakfı olarak kurulduğuna dikkat çekti. Türkiye’nin son yıllarda özellikle ekonomi alanında çok önemli ve başarılı bir mesafe kat ettiğini vurgulayan Mustafa V. Koç sözlerini şöyle sürdürdü: “Ancak Birleşmiş Milletler’in ve diğer birçok kurumun ölçümlediği insani gelişme, refah ve yaşam kalitesi endekslerinde ne yazık ki halen gerilerde yer almaktayız. Fırsat eşitliği, eğitim ve sağlık kalitesi gibi önemli göstergeleri ölçen bu endekslerde büyük bir ilerleme göstermedikçe kalkınmış ülke konumuna gelemeyeceğimiz aşikardır. İşte, kurucumuz merhum Vehbi Koç’un “Ülkem Varsa Ben de Varım” felsefesinin temelinde de ekonomik büyümeyi, toplumsal gelişmeyle, eğitim ve sağlık sistemlerinin kalitesiyle, kültürle, sanatla, çevreyle bir bütün olarak gören vizyoner ve çok yönlü bir bakış açısı yatmaktadır. Bu bakış açısı ile kurulan vakfımızın amacı, tüm faaliyetlerinde örnek alınabilecek ve tekrarlanabilir modeller hayata geçirebilmektir. Sosyal yatırımlarımızın ve hayır projelerimizin tümü aynen ticari faaliyetlerimizdeki özen, kurumsallık ve profesyonellikle yönetilmektedir.”

Mustafa V. Koç: “Vehbi Koç Vakfı’mız toplum sağlığını öncelikli sosyal sorumluluk alanlarından biri olarak görmektedir.”
Mustafa V. Koç, konuşmasında ödülün üç yılda bir sağlık alanında verilmesinin önemine dikkat çekerken, “Vehbi Koç Vakfı, kurucumuz merhum Vehbi Koç’un ‘Sağlık olmazsa hiçbir şey olmaz görüşünden hareketle, toplum sağlığını öncelikli sosyal sorumluluk alanlarından biri olarak görmekte ve bu alanda köklü yatırımlar hayata geçirmektedir” diye konuştu.

Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil: “Bilimden ve araştırmadan daha heyecan verici bir yaşam tarzı düşünemiyorum.”
Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil de yaptığı açıklamada, 12’nci Vehbi Koç Ödülü’ne layık görülmekten ötürü onur duyduğunu belirtirken, şunları söyledi: “Bu ödülü daha önce almaya layık görülen son derece seçkin kişi ve kurumlar arasında yer almak benim için çok özel ve son derece onur verici. Yapmış olduğumuz çalışmaların böylesine önemli bir platformda değer bulması bizim için paha biçilmez bir sevinç ve motivasyon kaynağı, tüm yorgunlukların, düş kırıklıklarının üstesinden gelip yolumuza devam etmemizde önemli bir itici güç oluyor.” Türkiye’nin geleceği için zihinsel ve bilimsel dönüşümün en hayati önem taşıyan konulardan biri olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil, “Ve mutlaka genç beyinlerin yaratıcı güçlerini ortaya çıkarabilecekleri, meraklarını özgürce takip edebilecekleri ortamları yaratmamız, gerekli eğitim ve araştırma sistemlerini yerleştirmemiz, ve doğru stratejileri geliştirip, uygulamamız gerekiyor. Vehbi Koç Vakfı misyonunun merkezinde olan ve bu ödülün de alanlarını teşkil eden bilim, sanat ve eğitim, arayışı içinde olduğumuz zihinsel dönüşüm hareketinin en önemli yapı taşları. Bunun bir parçası olmak ve çalışmalarımızın kendi ülkemde de bu vesile ile takdire layık bulunması benim için çok önemli bir ayrıcalık, sevinç ve gurur kaynağı” diye konuştu.