• Türkiye’nin geleceği, gençlerimiz için
  • Sağlıklı bir toplum için
  • Bilim, kültür ve sanatın hizmetinde
  • Eğitimde fırsat eşitliği için
  • Toplumsal dayanışmaya destek

AJANDA

GLOSSOLALA

Arter
4 Ağustos 2024'e kadar

Farz Et Ki Sen Yoksun

Arter
29 Aralık 2024'e kadar

Büyümüş de Küçülmüş

Sadberk Hanım Müzesi
30 Haziran 2024'e kadar

Mâzîden Âtîye Zarâfet

Abdülmecid Efendi Köşkü
29 Ekim 2024'e kadar

Göz alabildiğine İstanbul

Meşher
20 Eylül 2023-26 Mayıs 2024
Haberler

15. Vehbi Koç Ödülü’nün sahibi Prof. Dr. Kamil Uğurbil

Vehbi Koç Vakfı’nın her yıl sırasıyla kültür, eğitim ve sağlık alanında verdiği Vehbi Koç Ödülü’nün bu yılki sahibi, Koç Ailesi üyelerinin ve konukların katıldığı törende açıklandı. Vehbi Koç Vakfı Yönetim Kurulu; Prof. Dr. Turgay Dalkara’nın başkanlığını yaptığı Seçici Kurul’un önerdiği 3 aday arasından, 15. Vehbi Koç Ödülü’ne, sağlık alanındaki çalışmaları ile Prof. Dr. Kamil Uğurbil’i lâyık gördü. Beynin nasıl çalıştığına yönelik manyetik rezonans kullanarak çığır açan yeni teknolojiler geliştiren Prof. Dr. Uğurbil’in araştırmaları Alzehimer, depresyon gibi pek çok hastalığın sebeplerinin anlaşılmasına ve çözümlerin üretilmesine olanak sağladı. Prof. Dr. Uğurbil’in araştırmaları sonucunda ortaya çıkan bu teknolojiler, hastalıkların tanısının konması, tedavisinin planlanması ve tedaviye olan yanıtının izlenmesinde vazgeçilmez unsurlara dönüştü. Prof. Dr. Uğurbil, 15. Vehbi Koç Ödülü’nü Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç’un elinden aldı.

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç, İş Sanat Kültür Merkezi’nde gerçekleşen ödül törenindeki konuşmasına merhum Mustafa V. Koç’u anarak başladı. Ömer M. Koç, ödül töreninin her yıl Vehbi Koç’un ölüm yıldönümü olan 25 Şubat günü gerçekleştirildiğini hatırlatarak “Ödül törenini bu yıl, acı kaybımız nedeniyle ancak bugün yapabiliyoruz. Geçtiğimiz 21 Ocak günü çok vakitsiz aramızdan ayrılan ağabeyim Mustafa V. Koç’u huzurunuzda sevgi, özlem ve rahmetle anıyorum.” dedi.

Ömer M. Koç: “Vehbi Koç Vakfı ile birbirinin hayatına değer katan büyük bir aileyiz.”
Konuşmasında, “Bir vakıf insanların hayatına nasıl değer katabilir? Toplumun gelişimine, refahına, aydınlığına nasıl çözüm olabilir?” sorusunu yönelten Ömer M. Koç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu soruya herkes farklı bir cevap verecektir. Şahsi kanaatimce, doğrudan hizmet sunmak, bilgi üretmek ve diğer hayırseverlere örnek olmak vakıfların ve genel olarak sivil toplum kuruluşlarının hayatlarımıza katkı yaparken kullandıkları yöntemlerin başında geliyor. Vehbi Koç Vakfı da tam 47 yıldır burs vererek, eğitim kurumları açarak, sağlık ve kültür alanında önemli hizmetler sunarak milyonlarca insanın hayatına dokunuyor. Pırıl pırıl bursiyerlerimiz, eğitim kurumlarımızdaki öğrencilerimiz ve eğitmenlerimiz, hastanelerimizde deva bulan hastalar ve müzelerimizin ziyaretçileri ile bizler, birbirimizin hayatına değer katan büyük bir aileyiz ve ailemiz yeni projelerimizin gücüyle her geçen gün daha da büyüyor.”

“Vakıf olarak gerçekleştirdiğimiz faaliyetlerin, hayata geçirdiğimiz kurumların başkalarına örnek teşkil etmesinin de çok önemli olduğunu düşünüyoruz” diyen Ömer M. Koç, şöyle devam etti: “Vehbi Koç Ödülü de işte tam bu sebepten dolayı önem arzediyor. Eğitim, kültür ve sağlık alanlarında ulusal ve uluslararası platformlarda gelişime öncülük etmiş, önemli başarılar elde etmiş ve sıra dışı katkı sağlamış kişi ve kurumları ödüllendirerek hem onlara fazlasıyla hak ettikleri bir teşekkürü sunuyor; hem de aynı yoldan yürüyecek gençlere ışık tuttuğumuza inanıyorum.”

Ömer M: Koç: “Bundan dokuz yıl önce Vehbi Koç Ödülü pek çoğumuzun adını hiç duymadığı bir bilim insanına verilmişti...”
“Bundan dokuz yıl önce, Rahmi M. Koç Müzesi’nde düzenlenen törende Vehbi Koç Ödülü pek çoğumuzun adını hiç duymadığı bir bilim insanına verilmişti” diyerek sözlerini sürdüren Ömer M. Koç, “Kendisi için hazırlanan filmde örnek alınacak hayat hikâyesine şahit olmuş; ödülü aldıktan sonra yaptığı mütevazı konuşmadan ise çok etkilenmiştik. Profesör Aziz Sancar söz konusu tören için Türkiye’ye hareket ederken Amerika’daki dostlarına ‘Türkiye’nin Nobel’ini almaya gidiyorum’ demişti. Bundan sekiz yıl sonra dünyanın Nobel’ini de alarak hepimizi bir kez daha gururlandırdı. Bundan sonraki Vehbi Koç Ödülü seçici kurullarının sorumluluğunu da bir hayli artırdı.”

Ömer M. Koç: “Koç Üniversitesi Hastanesi’nin yatırımı tamamlandığında dünyamız müthiş bir bilim ve sağlık kurumuna kavuşmuş olacak”
Vehbi Koç Ödülü’nün bu yıl sağlık alanında verilmesi nedeniyle Koç Topluluğu’nun sağlık alanındaki çalışmalarıyla ilgili bazı bilgileri de paylaşan Ömer M. Koç, “Bildiğiniz üzere Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni 2010 – 2011 eğitim yılında hizmete açtık. 2014 yılı sonunda Koç Üniversitesi Hastanesi Topkapı’da hizmete girdi. 2017 yılında tüm yatırım tamamlandığında yalnızca ülkemiz ve bölgemiz değil, dünya da müthiş bir bilim ve sağlık kurumuna kavuşmuş olacak. Bu yıl tıp fakültemiz ilk mezunlarını veriyor. 2016 yılının ülkemizin tıp eğitimi tarihinde önemli bir dönüm noktası olacağına yürekten inanıyor ve genç ‘Koç’ doktorlarına da buradan başarılar diliyorum” dedi.  

15. Vehbi Koç Ödülü’nün sahibi olan Prof. Dr. Kamil Uğurbil’e ödülünü takdim eden Ömer M. Koç, şöyle devam etti: “İnsan beynindeki aktivitenin manyetik rezonans görüntüleme yöntemiyle incelenmesi konusunda tüm dünyada çığır açan çalışmaları gerçekleştiren bu değerli bilim insanını gönülden kutluyoruz.”

Prof. Dr. Kamil Uğurbil: ”Beynin sırrını çözmedik ancak beynin sırrıyla ilgilenen insanların çok kullandığı bir teknik geliştirdik.”
15. Vehbi Koç Ödülü’nü alan Prof. Dr. Kamil Uğurbil hakkında törende kısa bir film de yayınlandı. ‘Beynin sırrını çözen Türk’ olarak tanınan Prof. Dr. Uğurbil çalışmalarını şöyle anlattı: “Beynin sırrını çözemedik ancak beynin sırrıyla ilgilenen insanların çok kullandığı bir teknik geliştirdik. Fonksiyonel MR denilen tekniği geliştiren kişilerden biriyim. Sırf bana gelen ödül için değil de, aynı zamanda bilim insanlarına böyle bir ödül verdiğiniz için teşekkürler, bu bilimin gelişmesi için çok anlamlı bir destek.”