• Türkiye’nin geleceği, gençlerimiz için
  • Sağlıklı bir toplum için
  • Bilim, kültür ve sanatın hizmetinde
  • Eğitimde fırsat eşitliği için
  • Toplumsal dayanışmaya destek

AJANDA

GLOSSOLALA

Arter
4 Ağustos 2024'e kadar

Farz Et Ki Sen Yoksun

Arter
29 Aralık 2024'e kadar

Büyümüş de Küçülmüş

Sadberk Hanım Müzesi
30 Haziran 2024'e kadar

Mâzîden Âtîye Zarâfet

Abdülmecid Efendi Köşkü
29 Ekim 2024'e kadar

Göz alabildiğine İstanbul

Meşher
20 Eylül 2023-26 Mayıs 2024
Haberler

Genco Erkal ve Dostlar Tiyatrosu 22. Vehbi Koç Ödülü’nün Sahibi Oldu

Vehbi Koç Vakfı’nın kurucusu Vehbi Koç'un yaşamı boyunca kendine ilke edindiği değerleri yaşatmak; eğitim, kültür ve sağlık alanlarında ülkemizin yetiştirdiği veya ülkemizin gelişimine katkıda bulunan örnek insanları ve kurumları teşvik etmek amacıyla her yıl takdim edilen Vehbi Koç Ödülü bu yılki sahibini buldu.

Vehbi Koç Vakfı Yönetim Kurulu tarafından; Prof. Dr. Filiz Ali’nin başkanlığını yaptığı, Prof. Dr. Dikmen Gürün, Ersen Gürsel, Prof. Dr. Ahu Antmen ve Alin Taşçıyan’dan oluşan Seçici Kurul’un önerdiği adaylar arasından seçilen Genco Erkal ve Dostlar Tiyatrosu, 22. Vehbi Koç Ödülü’nün sahibi oldu. Genco Erkal ödülünü, 4 Mayıs 2023’te Divan Kuruçeşme’de düzenlenen törende Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç’un elinden aldı.

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç, törende yaptığı konuşmasına, “Pandeminin ardından üç sene sonra yeniden bir araya gelerek düzenlediğimiz bu anlamlı törende sizlere burukluk hissetmeden hitâp edebilmeyi çok arzu ederdim. Lâkin Şubat ayında yaşadığımız büyük deprem felâketinin acıları henüz çok taze. Bir kez daha, bu acı hâdisede hayatını kaybedenlere rahmet, yakınlarına sabır ve başsağlığı, yaralılarımıza âcil şifâlar dilerim.” diyerek başladı. Ömer M. Koç, “Tiyatro tarihimizdeki şerefli yerlerini alan, ülkemizde tiyatro sevgisinin yerleşmesinde ve geleceğin tiyatro sanatçılarının yetişmesinde büyük emekleri olan Genco Erkal ve Dostlar Tiyatrosu, bugüne kadar çok sayıda kıymetli ödüle lâyık görüldüler. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında, Koç Topluluğu için çok anlamlı olan Vehbi Koç Ödülü’nü değerli Genco Erkal ve Dostlar Tiyatrosu’na takdîm etmekle iftihâr ediyoruz.” diye ödülün sahibini ilan etti. Genco Erkal’ın 64 yıllık sanat hayatı boyunca herkesi hayran bırakan tiyatro oyunculuğunun yanı sıra, demokrasi, insan hakları ve düşünce özgürlüğünün, ateşîn savunucularından ve bayraktarlarından biri olduğunu anlatan Ömer M. Koç, “Genco Erkal, inandığı doğrulardan kat’iyyen şaşmadı; toplumcu söyleminden hiçbir zaman ödün vermedi. Genco Erkal’ın kendisi gibi çok kıymetli tiyatro oyuncuları olan Mehmet Akan, Şevket Altuğ, Atilla Alpöge, Ferit Erkal, Arif Erkin Güzelbeyoğlu ve Nurten Tunç ile birlikte 1969 yılında kurduğu Dostlar Tiyatrosu da ülkemizin örnek sanat kurumlarından biri oldu. Önümüzdeki sene 55’inci yaşını kutlayacak olan Dostlar Tiyatrosu, yaşanan her türlü zorluğa rağmen, yarım asrı aşkın zamandır perdelerini aralıksız açık tutmuş, baskı ve sansüre eleştirel yaklaşımını korumuş, geniş halk kesimlerini tiyatronun aydınlığıyla buluşturmayı başarmıştır.” ifadelerini kullandı.

Ödülünü kabul ederken yaptığı konuşmasında Vehbi koç Ödülü’yle 64 yıllık sanat hayatının “doruk noktasına ulaşmış gibi” hissettiğini belirten Genco Erkal, “Bugün burada hakkımda öyle güzel şeyler söylendi ki gurur duydum, bana sadece teşekkür etmek kaldı. Ödül tanıtım filminde beni hak etmediğim ölçüde göklere çıkaran dostlar, sağ olsunlar, var olsunlar. Beni bu ödül için öneren seçici kurul üyelerine de kocaman bir teşekkür borçluyum. En büyük teşekkür tabii ki Vehbi Koç Vakfı’na. Bana lâyık görülen bu çok değerli ve saygın ödül için Vehbi Koç Vakfı’na yürekten teşekkür ediyorum.” dedi.

Genco Erkal ve Dostlar Tiyatrosu Hakkında: 
Tiyatro sahnesinde 64’üncü yılını dolduran Genco Erkal, tiyatro hayatına amatör bir topluluk olan Genç Oyuncular ile başlamıştır. Kurucularından olduğu Dostlar Tiyatrosu ise önümüzdeki yıl 55. yaşını kutlayacak. Tiyatro yaşamında toplumcu söyleminden ödün vermeyen ve devletten destek almadan ayakta duran Genco Erkal ve Dostlar; önceleri kadrolu bir ekiple faaliyet göstermiş, 1980 darbe döneminde zorunlu olarak “Prodüksiyon Tiyatrosu” anlayışını benimsemiştir. Her iki koşulda da topluluk perdelerini hiç ara vermeden açan, eleştirel yaklaşımını her daim koruyan Genco Erkal ve Dostlar Tiyatrosu; 2023 yılında Polonyalı yazar Ryszard Kapuscinski'nin faşizm karşıtı oyunu İmparator (Bir Otokratın Çöküşü) ile seyirciyle buluşuyor.