• Türkiye’nin geleceği, gençlerimiz için
  • Sağlıklı bir toplum için
  • Bilim, kültür ve sanatın hizmetinde
  • Eğitimde fırsat eşitliği için
  • Toplumsal dayanışmaya destek

AJANDA

GLOSSOLALA

Arter
4 Ağustos 2024'e kadar

Farz Et Ki Sen Yoksun

Arter
29 Aralık 2024'e kadar

Büyümüş de Küçülmüş

Sadberk Hanım Müzesi
30 Haziran 2024'e kadar

Mâzîden Âtîye Zarâfet

Abdülmecid Efendi Köşkü
29 Ekim 2024'e kadar

Göz alabildiğine İstanbul

Meşher
20 Eylül 2023-26 Mayıs 2024
Haberler

Nobel Bilim Ödülü 2007 Vehbi Koç Ödülü sahibi Prof. Dr. Aziz Sancar’a layık görüldü

2007 yılında sağlık alanında Vehbi Koç Ödülü’ne layık görülen Prof. Dr. Aziz Sancar, DNA ve hücre yenilenmesi alanındaki çalışmaları ile Nobel Kimya Ödülü’nün sahibi oldu. Kuzey Karolayna Üniversitesi Tıp Okulu Biyokimya ve Biyofizik profesörü öğretim üyesi Prof. Dr. Aziz Sancar, “DNA Onarımının Moleküler Mekanizmalarının Aydınlatılması ve Biyolojik Saatin Düzenlenmesi” alanında dünya çapında çalışmalar gerçekleştiriyor.

Prof. Dr. Aziz Sancar, Vehbi Koç Ödülü'ne üstün bilimsel nitelikleri ve insan sağlığına yapmış olduğu üst düzey katkıları nedeniyle layık görülmüştü. Sancar, aralarında Amerika Birleşik Devletleri’nde verilen NSF-Presidential Young Investigator Award(1984) ve American Society for Photobiology Research Award (1990) ödüllerinin, Türkiye'de TÜBİTAK Bilim Ödülü’nün (1995) olduğu birçok prestijli bilimsel ödülün de sahibidir. 2006'da Türkiye Bilimler Akademisi’nin Asli Üyesi seçilen Sancar ayrıca, Amerika Birleşik Devletleri'nin en üst bilimsel akademileri olan American Academy of Arts and Sciences (2004), American Academy of Microbiology (2005) ve National Academy of Sciences USA'nin de (2005) Asli Üyesidir.

1946 yılında Mardin'in Savur ilçesinde, sekiz çocuktan yedincisi olarak dünyaya gelen Aziz Sancar, kendi deyimi ile "Okuma yazma bilmeyen, fakat eğitime büyük önem veren ve eğitim aldıkları takdirde tüm çocuklarının en iyisini yapacaklarını inanan" bir ana babanın çocuğu… İlk ve ortaöğrenimini Savur ve Mardin'de tamamlayan Sancar, 1969 yılında İstanbul Tıp Fakültesi’ni bitirdikten sonra, Savur'da iki yıl doktor olarak çalıştı. Biyokimya konusundaki araştırmalar yapmak üzere 1971 yılında ABD'ye giden Sancar, doktorasını Dallas'ta Teksas Üniversitesi’nde, Moleküler Biyoloji dalında DNA onarımı üzerine 1977 yılında tamamladı. Doçentlik tezini Yale Üniversitesi'nde yine DNA onarımı dalında veren Sancar, 1982 yılından günümüze Amerika Birleşik Devletleri Kuzey Karolayna Üniversitesi Tıp Okulu Biyokimya ve Biyofizik Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapıyor. 1997 yılından beri aynı üniversitede Sarah Graham Kenan Profesörü olarak çalışmalarına devam eden Sancar, yayımlamış olduğu 33 kitap bölümü ve 300'e yakın bilimsel makale; bu makalelere yapılan otuzbinden fazla atıfla, bilimsel araştırmada eşine az rastlanır bir başarıyı temsil ediyor.

Prof. Dr. Aziz Sancar’ın diğer başarılı bir girişimi ise, aynı üniversitede öğretim üyesi olan eşi Prof. Dr. Gwen Sancar ile Kuzey Karolayna’da hayata geçirdiği Aziz ve Gwen Sancar Vakfı’nın faaliyetlerinden biri olan Türk Evi’dir. Sancarların 2007’de Vehbi Koç Ödülü’nden aldığı destekle 2008 yılında hayata geçirdiği proje, Kuzey Karolayna’da eğitim gören Türk öğrencilere konaklama imkanı sağlamanın yanı sıra Türk-Amerikan ilişkilerini güçlendirmeyi ve düzenlenen etkinliklerle Türk kültürünü tanıtmayı hedefliyor.

Aziz Sancar’ın hayatı ile ilgili kısa tanıtımı ve Nobel Ödül Açıklama videosunu izlemek için tıklayın.